west coast challenge

Wat, waar en wanneer

De West Coast Challenge vindt gebruikelijk plaats op de tweede zaterdag in december en kent twee onderdelen.

Hele Challenge

De hele Challenge is een wedstrijd voor duo's of sololopers over 130 kilometer en start om 04.30 uur in Den Helder of Hoek van Holland, afhankelijk van de windrichting. De finish is tussen 14.30 uur en 20.00 uur. in Hoek van Holland of Den Helder.

Halve Challenge

De halve Challenge is een wedstrijd voor duo's of sololopers over 67 kilometer en start om 11.00 uur in IJmuiden of Wijk aan Zee, afhankelijk van de windrichting. De finish is tussen 15.00 uur en 20.00 uur in Hoek van Holland of Den Helder.

Solo's

Sinds enkele jaren is het ook mogelijk om de 67 km of 130 km helemaal solo te lopen. Daarbij mag je je door een begeleider op de fiets laten vergezellen. De solo's starten tegelijk met de duo's. Dat betekent dat de limiet voor de 130 km vrij scherp is gesteld. Om 130 km in 15,5 uur te lopen over het strand zul je flink door moeten lopen.

Onderstaande limieten gelden voor zowel de duo's, estafette als de solo deelnemers:

  • Halverwege punt:
    • 12.00 vanuit Den Helder
    • 12.30 vanuit Hoek van Holland
  • Driekwart punt:
    • 17.15 in Scheveningen vanuit Den Helder
    • 16.45 in Petten vanuit Hoek van Holland 

Indien deelnemers gestelde limieten niet halen zullen ze door de organisatie uit de race worden gehaald.

Logistiek

Deelnemers zorgen voor eigen vervoer naar de start en van de finish naar huis. Tassen, eventuele slaapzakken en matjes worden door de organisatie naar de finish vervoerd. Voor deelnemers aan de hele Challenge wordt voorafgaand aan de wedstrijd de mogelijkheid van overnachting geboden.

Historie

In 2009 is een groep van zes vrienden voor het eerst de uitdaging aangegaan om hardlopend en fietsend van Den Helder naar Hoek van Holland te gaan. De eerste versie was een groot succes, zowel sportief als qua fondsenwerving voor de KNRM. Daarom is na de eerste keer besloten om in samenwerking met de KNRM van de West Coast Challenge een jaarlijks terugkerend evenement te maken. De initiatiefnemers hebben een stichting opgericht die verantwoordelijk is voor de organisatie van de wedstrijd. Het aantal deelnemers ligt tegenwoordig rond de 120. Daarmee heeft de West Coast Challenge het bescheiden en gezellige karakter weten te behouden. De sfeer van het evenement is één van de belangrijkste redenen voor sommige deelnemers om jaar op jaar deel te nemen. 

Naast de sportieve uitdaging staat de Challenge tevens in het kader van de fondsenwerving voor de KNRM, de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschapij. De eerste acht edities van de West Coast Challenge hebben in totaal donaties ter waarde van € 110.000 voor de KNRM opgeleverd. Daarnaast worden de deelnemers aan de West Coast Challenge aangemoedigd om hun band met de KNRM te bestendigen door 'Redder aan de wal' ofwel donateur te worden.

Hoofdsponsor:

 

Sponsors (alfabetisch):