Wat is de West Coast Challenge?

De West Coast Challenge is een eendaags duursportevenement. Een team van twee man/vrouw krijgt de uitdaging gezamenlijk met één fiets de afstand van Hoek van Holland naar Den Helder op eigen kracht af te leggen. Door afwisselend hard te lopen en te fietsen moet het team de passende mix van snelheid en duurvermogen vinden om deze enorme afstand af te leggen. De West Coast Challenge start bij het boothuis van de KNRM in Hoek van Holland en eindigt bij het boothuis van de KNRM in Den Helder. De totale afstand voor de Hele Challenge bedraagt 130 kilometer, de route loopt vrijwel volledig over het strand.

Om deelname aan de West Coast Challenge ook voor iets minder doorgewinterde atleten mogelijk te maken wordt ook de mogelijkheid geboden om:

 • deel te nemen aan de Halve Challenge, waarbij de tweede helft van het parcours van de Hele Challenge wordt afgelegd.

 • een Estafette te doen met twee koppels, die gezamenlijk de Hele Challenge afleggen. Dat betekent dat koppel 1 zich verplaatst van de start tot de doorkomst halverwege (tevens startplaats van de Halve Challenge). Vanaf daar neemt koppel 2 het over en neemt de resterende afstand tot de finish voor zijn rekening.

Tussen IJmuiden en Wijk aan Zee worden de deelnemers aan de Hele Challenge en de estafette door reddingboten van de KNRM, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, overgezet. De ondersteuning tijdens de route wordt eveneens verzorgd door de KNRM. Naast de sportieve uitdaging staat de West Coast Challenge in het kader van de fondsenwerving voor de KNRM. Dat gebeurt door een deel van de inschrijfgelden beschikbaar te stellen voor de aankoop van reddingsmiddelen door de KNRM. Daarnaast worden de deelnemende teams gestimuleerd om aanvullende sponsorgelden bij te dragen. 

Wat, waar en wanneer

 •  De West Coast Challenge vindt dit jaar plaats op zaterdag 11 december 2021.

 • Deelnemers zorgen voor eigen vervoer naar de start en van de finish naar huis. Tassen worden door de organisatie naar de finish vervoerd. Door de Corona regels is het dit jaar niet mogelijk om in de sporthal van de Hoekstee te slapen.

 • Onderstaande limieten gelden voor zowel de duo's, estafette als de solo deelnemers:

  • Halverwege punt (na de oversteek):
   • 12:30 uur vanuit Hoek van Holland

  • Driekwart punt:
   • 16:45 uur in Petten vanuit Hoek van Holland 

  Indien deelnemers gestelde limieten niet halen zullen ze door de organisatie uit de race worden gehaald.

 • Sinds enkele jaren is het ook mogelijk om de 67 km of 130 km helemaal solo te lopen. Daarbij mag je je door een begeleider op de fiets laten vergezellen. De solo's starten tegelijk met de duo's. Dat betekent dat de limiet voor de 130 km vrij scherp is gesteld. Om 130 km in 15,5 uur te lopen over het strand zul je flink door moeten lopen.

 • De halve Challenge is een wedstrijd voor duo's of sololopers over 67 kilometer en start om 10:00 uur in Wijk aan Zee. De finish is tussen 15:00 uur en 18:00 uur in Den Helder.

 • De hele Challenge is een wedstrijd voor duo's of sololopers over 130 kilometer en start om 04.30 uur in Hoek van Holland. De finish is tussen 14.30 uur en 20.00 uur in Den Helder.

Historie

In 2009 is een groep van zes vrienden voor het eerst de uitdaging aangegaan om hardlopend en fietsend van Den Helder naar Hoek van Holland te gaan. De eerste versie was een groot succes, zowel sportief als qua fondsenwerving voor de KNRM. Daarom is na de eerste keer besloten om in samenwerking met de KNRM van de West Coast Challenge een jaarlijks terugkerend evenement te maken. De initiatiefnemers hebben een stichting opgericht die verantwoordelijk is voor de organisatie van de wedstrijd. Het aantal deelnemers ligt tegenwoordig rond de 120. Daarmee heeft de West Coast Challenge het bescheiden en gezellige karakter weten te behouden. De sfeer van het evenement is één van de belangrijkste redenen voor sommige deelnemers om jaar op jaar deel te nemen.

Naast de sportieve uitdaging staat de Challenge tevens in het kader van de fondsenwerving voor de KNRM, de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschapij. De eerste acht edities van de West Coast Challenge hebben in totaal donaties ter waarde van € 110.000 voor de KNRM opgeleverd. Daarnaast worden de deelnemers aan de West Coast Challenge aangemoedigd om hun band met de KNRM te bestendigen door 'Redder aan de wal' ofwel donateur te worden.