logo WCC

Aanmeldformulier t.b.v. beveiliging Koninklijke Marine

Vul je voornaam in
Voer tussenvoegsel in
Vul je achternaam in
Invalid Input
Invalid Input
Vul hier je ID nummer in
Vul je geboorteplaats in
Vul hier je e-mailadres in
Ik ben geen robot (Type de code hieronder over)
Invalid Input

Wat is de West Coast Challenge?

De West Coast Challenge is een eendaags duursportevenement. Een team van twee man/vrouw krijgt de uitdaging gezamenlijk met één fiets de afstand van Hoek van Holland naar Den Helder op eigen kracht af te leggen. Door afwisselend hard te lopen en te fietsen moet het team de passende mix van snelheid en duurvermogen vinden om deze enorme afstand af te leggen. De West Coast Challenge start bij het boothuis van de KNRM in Hoek van Holland en eindigt bij het boothuis van de KNRM in Den Helder. De totale afstand voor de Hele Challenge bedraagt 130 kilometer, de route loopt vrijwel volledig over het strand.

Om deelname aan de West Coast Challenge ook voor iets minder doorgewinterde atleten mogelijk te maken wordt ook de mogelijkheid geboden om:

 • deel te nemen aan de Halve Challenge, waarbij de tweede helft van het parcours van de Hele Challenge wordt afgelegd.

 • een Estafette te doen met twee koppels, die gezamenlijk de Hele Challenge afleggen. Dat betekent dat koppel 1 zich verplaatst van de start tot de doorkomst halverwege (tevens startplaats van de Halve Challenge). Vanaf daar neemt koppel 2 het over en neemt de resterende afstand tot de finish voor zijn rekening.

Tussen IJmuiden en Wijk aan Zee worden de deelnemers aan de Hele Challenge en de estafette door reddingboten van de KNRM, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, overgezet. De ondersteuning tijdens de route wordt eveneens verzorgd door de KNRM. Naast de sportieve uitdaging staat de West Coast Challenge in het kader van de fondsenwerving voor de KNRM. Dat gebeurt door een deel van de inschrijfgelden beschikbaar te stellen voor de aankoop van reddingsmiddelen door de KNRM. Daarnaast worden de deelnemende teams gestimuleerd om aanvullende sponsorgelden bij te dragen. 

Wat, waar en wanneer

 •  De West Coast Challenge vindt dit jaar plaats op zaterdag 7 december 2024.

 • Deelnemers zorgen voor eigen vervoer naar de start en van de finish naar huis. Tassen worden door de organisatie naar de finish vervoerd.

 • Onderstaande limieten gelden voor zowel de duo's, estafette als de solo deelnemers:

  • Halverwege punt (na de oversteek):
   • 12:30 uur vanuit Hoek van Holland

  • Driekwart punt:
   • 16:45 uur in Petten vanuit Hoek van Holland 

  Indien deelnemers gestelde limieten niet halen zullen ze door de organisatie uit de race worden gehaald.

 • Vanaf 2023 organiseren we geen race meer voor solo lopers die de 130 km trachten af te leggen. Er zijn teveel uitvallers en de organisatie acht het niet meer verantwoord om dit te organiseren.
  De halve WCC solo (62 km) organiseren we nog wel en zij starten gelijktijdig met de duo's op de halve WCC om 11:00 uur bij restaurant Sea-You. De solo lopers mogen i.v.m. logistieke zaken zich door een begeleider op de fiets laten begeleiden.

 • De halve Challenge is een wedstrijd voor duo's of sololopers over 62 kilometer en start om 11:00 uur bij restaurant Sea You in Velsen-Noord. De finish is tussen 15:00 uur en 18:00 uur in Den Helder.

 • De hele Challenge is een wedstrijd voor duo's over 130 kilometer en start om 04.30 uur in Hoek van Holland. De finish is tussen 14.30 uur en 20.00 uur in Den Helder.

Historie

In 2009 is een groep van zes vrienden voor het eerst de uitdaging aangegaan om hardlopend en fietsend van Den Helder naar Hoek van Holland te gaan. De eerste versie was een groot succes, zowel sportief als qua fondsenwerving voor de KNRM. Daarom is na de eerste keer besloten om in samenwerking met de KNRM van de West Coast Challenge een jaarlijks terugkerend evenement te maken. De initiatiefnemers hebben een stichting opgericht die verantwoordelijk is voor de organisatie van de wedstrijd. Het aantal deelnemers ligt tegenwoordig rond de 120. Daarmee heeft de West Coast Challenge het bescheiden en gezellige karakter weten te behouden. De sfeer van het evenement is één van de belangrijkste redenen voor sommige deelnemers om jaar op jaar deel te nemen.

Naast de sportieve uitdaging staat de Challenge tevens in het kader van de fondsenwerving voor de KNRM, de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschapij. Na veertien edities van de West Coast Challenge hebben alle donaties € 167.625,14 voor de KNRM opgeleverd. Daarnaast worden de deelnemers aan de West Coast Challenge aangemoedigd om hun band met de KNRM te bestendigen door 'Redder aan de wal' ofwel donateur te worden.

West Coast Challenge
KNRM

Contact

Jollenmakersweg 18
1511 DA Oostzaan

Bankrekening:
NL37 ABNA 0569 4440 20

Bestuur

Voorzitter:
Walter Pennekamp

Secretaris:
Raimond Schikhof

Penningmeester:
Jeroen Duin